top of page

Hvad skal vi bruge sårbarhed til på arbejdet?

  • Forfatters billede: Pia Bjergholt Ångman
    Pia Bjergholt Ångman
  • 25. jan. 2024
  • 2 min læsning

Til at navigere – klogt, medmenneskeligt og bevidst.

Sårbarhed og følelser i erhvervslivet har været på agendaen i flere år, og stadigvæk er det tabubelagt, skamfuldt, feminint og ikke maskulint at stå ved sig selv i sårbare situationer, når vi er på arbejdet. Og endnu mere at sige det højt.

Vi vil gerne være ”gode nok” og gøre en forskel! Selvfølgelig – for det er meningsfuldt.

Udfordringen kommer, når vi lægger låg på de sårbare følelser, eller afleverer dem et forkert sted – til en allieret kollega eller en derhjemme, og ikke til den det ægte vedrører. Eller endnu værre – vi vender det indad og skælder os selv ud – ja endda krænker – vores indre sjæleliv, når det tillader sig at blive usikker og bekymret. Frygten, for at blive afsløret som svag eller ikke god nok, er enorm.

Det er en gave, når vi tillader os selv at lytte til vores indre følelses-GPS system. Hjerne og krop er så intelligent indrettet, at vi fysisk kan mærke, når der sker ting i omgivelserne, som vi skal tage stilling til. Vores system siger: ”Bib – nu er der noget i denne her situation, der gør mig urolig”. Jeg var desværre selv godt trænet i at lukke af for de følelser, fordi de var ubehagelige, og jeg oplevede dem som forkerte, skamfulde. Jeg er heldigvis blevet klogere. Urolige følelser kommer i virkeligheden for at hjælpe os til at tage den rette action.

Vær derfor i stedet nysgerrig på, hvorfor du får disse følelser. Bliv bevidst om dine reaktioner. Den bevidsthed giver dig mulighed for at agere klogt og medmenneskeligt – både overfor dine medmennesker og dig selv.

Spørg dig selv:

·        Hvad gjorde modparten egentligt, som dit system reagerede på?

·        Hvad glemte du at gøre for dig selv? Hvad er egentligt på spil her?

·        Er det en gammel kendte følgesvend ”lavt selvværd, lav selvtillid”, der kiggede frem?

·        Glemte du at stå op for dig selv, eller sige fra, eller sige til?

·        Forfaldt du til at bebrejde modparten, i stedet for at tage ansvar for din egen andel i dialogen?

·        Og allerværst – skælder du dig selv ud samtidigt med, at du har det dårligt?

·        Hvad har du brug for lige nu?

 

Kig på dig selv med kærlige øjne, kig på din modpart med kærlige øjne. Det lyder utroligt, men det gør dine handlinger langt mere nuancerede, og DIG MEGET STÆRKERE!

Vil du blive klogere på dine egne reaktionsmønstre, kontakt Pia Bjergholt Ångman, pia@angman.dk, tlf. +45 28124420.

 
 
 

Comentarios


bottom of page